EVANGÉLIUMI ELMÉLKEDÉS

2014. december 5. - Péntek 
Tanító útján egyik alkalommal két vak követte Jézust. Egyre ezt kiáltozták: 'Könyörülj rajtunk, Dávid fia!' Amint hazaérkezett, bementek hozzá a vakok. Jézus megkérdezte tőlük: 'Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok?' 'Hisszük, Uram!' - felelték azok. Akkor megérintette szemüket, és így szólt: 'Legyen a hitetek szerint!' Erre megnyílt a szemük. Jézus pedig rájuk parancsolt: 'Vigyázzatok, ezt senki meg ne tudja!' Ám azok elmenvén, elhíresztelték a dolgot az egész vidéken.

[Mt 9,27-31]


Elmélkedés

Jézus gyógyításairól, mint a messiási idők jeléről ezen a héten már szót ejtettünk. Ma szintén egy ilyen csodával, jellel találkozunk az evangéliumban. Két vak ember fordul Jézushoz és segítségét kérik. Nincs abban semmi különös, hogy egy vak látni szeretne, s ennek érdekében olyan személytől kér segítséget, aki másokat már meg tudott szabadítani betegségükből, az viszont már figyelemreméltó, hogy 'Dávid fiának' nevezik azt, akitől gyógyulásukat várják (vö. Mt 9,27). E sajátos megszólítás hátterében az a Jézus korában általánosan elterjedt felfogás áll, amely szerint az eljövendő messiás a zsidó történelem egyik legfontosabb uralkodója, Dávid király leszármazottja lesz. A messiásról szóló prófétai jövendölések ugyanis említést tesznek arról, hogy Dávid családjából származik majd a messiás, s e jövendöléseket a vallásos zsidók többsége jól ismerte, minden bizonnyal a történetben szereplő két vak is. A csodát, a látást, szemük gyógyulását tehát Jézustól, a Messiástól várják, legalábbis erre utal a 'Dávid fia' kifejezés.
Mindezek fényében könnyebben megértjük Jézus kérését arra vonatkozóan, hogy a meggyógyult vakok ne beszéljenek a velük történtekről. Nem akarta ugyanis erősíteni azt a téves korabeli várakozást, amely szerint inkább király vagy uralkodó, mintsem szenvedő szolga lesz a messiás. Én milyen messiást, megváltót várok?
© Horváth István Sándor


Imádság 

Uram, tégy engem békéd eszközévé. Hadd vigyem a szeretetet, ahol a gyűlölet uralkodik, a megbocsátást oda, ahol a vétek él. Hogy egyességre hozzam azokat, akik széthúzásban élnek, s az igazságot vigyem oda, ahol a tévely az úr. Hadd vigyem a hitet, hogy szétoszlassam a sötétséget, s az örömöt vigyem oda, ahol szenvedés az élet.
Assisi Szent Ferenc