EVANGÉLIUMI ELMÉLKEDÉS
 
2014. december 4. - Csütörtök
A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: 'Nem mindaz, aki azt mondja nekem: Uram, Uram! - jut be a mennyek országába, hanem csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Aki hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja, hasonlít a bölcs emberhez, aki házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült. Mindaz pedig, aki hallgatja ugyan tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít a balga emberhez, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvöltött a szél és rázúdult a házra. Az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle.'

[Mt 7,21.24-27]
Elmélkedés
A mai evangéliumi részlet a homokra és sziklára épült házról szól. A vihar idején a homokra épült ház könnyedén összeomlik, míg a szikla alapra épült kiállja az időjárás viszontagságait. Jézus ezzel a nagyon szemléletes példázattal mutatja be azokat, akik nem váltják tettekre tanítását, illetve azokat, akik tanítása szerint élnek. A példabeszéd mondanivalója, üzenete összecseng az újszövetségi Szentírás egy kevésbé közismert, ritkábban idézett szakaszával, nevezetesen Szent Jakab apostol levelének következő soraival: 'ha valaki hallgatja az igét és nem cselekszi, hasonlít ahhoz az emberhez, aki a saját arcát a tükörben szemléli; ha megnézte magát és elment, rögtön elfelejti, hogy milyen volt. Aki azonban gondosan beletekint a szabadság tökéletes törvényébe, és megmarad abban, s annak nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója, az boldog lesz tette által' (Jak 1,23-25). Mindkét részlet azt sugallja, hogy nem elégedhetünk meg az isteni tanítás hallgatásával, hanem azt meg is kell valósítanunk életünkben.
A példabeszéd megszólít minket, tükröt tart elénk. Ez a különleges tükör valójában az önismeret eszköze. Megláthatom benne magamat, mégpedig olyannak, amilyennek Isten lát engem. Ehhez csupán annyit kell tennem, hogy őszintén válaszolok a kérdésre: mire, kire építem életemet?
© Horváth István Sándor

Imádság 
Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak.