EVANGÉLIUMI ELMÉLKEDÉS

2014. december 12. – Péntek
Egy alkalommal így szólt Jézus a néphez: 'Kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket? Hasonlít a piacon tanyázó gyermekekhez, akik odakiáltják pajtásaiknak: 'Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok.' Eljött János. Nem eszik, és nem iszik; azt mondják rá: 'Ördöge van.' Eljött az Emberfia. Eszik-iszik, és azt mondják rá: 'Lám, a falánk, borissza ember, a vámosok és a bűnösök barátja!' Az Isten bölcsességét azonban művei igazolták.'

[Mt 11,16-19]
Elmélkedés
A Keresztelő Jánosról szóló beszéd - tegnapi evangélium - folytatásaként ma azokról szól Jézus, akik nem hallgattak sem a prófétákra, sem Jánosra, sem őrá. Egyszerű szavakkal írja le azt az ostoba nemzedéket, amely nem ismeri fel a messiási időket, nem veszi észre a jeleket, nem hallgat Isten küldötteire. Feltehetően egy gyerekjátékból, egy mondókából idéz: 'Furulyáztunk, de nem táncoltatok. Siránkoztunk, de nem zokogtatok'  (Mt 11,17). Szavaiban nincs semmi bántó vagy sértő szándék, hanem rá szeretne mutatni az ésszerűtlen viselkedésre. Egyszerű, gyermeki, könnyen érthető szavakkal figyelmeztet, hogy minden időben és helyzetben meg kell találnunk a helyes viselkedést.
A pszichológusok sokat beszélnek arról, hogy gyerekkorunkban mennyi lelki sebet szerzünk, s ezek milyen nyomot hagyhatnak bennünk további életünkre. A gyermekkor számos csalódását nehéz elfelednünk. Jézus pedig arról beszél, hogy érdemes megőriznünk a gyermeki lelkületet. 'Ha nem lesztek olyanok, mint a kisgyerekek, nem mentek be a mennyek országába'  (Mt 18,3). Természetesen nem a gyermekkori sérelmek és bántások szüntelen emlékezetére gondol, hanem a gyermeki lelkületre, tisztaságra, ártatlanságra, engedelmességre.
A rövid beszéd végén a mi Urunk az ostoba emberi viselkedéssel szembeállítja Isten bölcsességét, amely megmutatja a helyes gyermeki lelkület útját.
© Horváth István Sándor

Imádság 
 Uram, adj éleslátást a dolgok észlelésére, erőt azok megragadására és megtartására; képességet és rátermettséget arra, hogy ezekhez még mindig hozzá tudjak tanulni! Adj tévedhetetlen ítéleteket a számba! A helyes beszéd kegyelméért is esdeklek! Döntsd el nálam mindig a kezdetet, határozd meg előrehaladásom irányát, és biztosítsd a vég sikeres és eredményes kimenetelét!
Aquinói Szent Tamás