Jézus tanítása – a nyolc boldogság

“Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.”
Tudatában kell lennünk szellemi szegénységünknek, első dolog a bűneink felismerése. Minden emberi baj gyökere a bűn, mely Isten és miközénk ékelődött. Korunkban a test szükségleteinek igen nagy jelentőséget tulajdonítunk, míg a lelket teljesen elhanyagoljuk. Ennek megfelelően kiegyensúlyozatlanok és egyoldalúak vagyunk. Fizikai és anyagi tekintetben gyarapodunk, hízunk, lelkileg viszont soványak, gyöngék, nyavalyásak vagyunk. Az Isten képére teremtett lélek nem tud megnyugodni mindaddig, amíg valóban meg nem ismeri Istent. A léleknek éppoly gondos ápolásra van szüksége, mint a testnek. Vágyódik imádságra, elmélyülésre. Ha nem táplálkozik és nem végzi gyakorlatát naponként, meggyengül és kielégítetlen marad.

“Boldogok,akik szomorúak,mert majd megvigasztalják őket.”
Jelentése: mély szomorúságot érezni, elbúsulni mások siralmas helyzetén. Legyünk együtt érzőek és segítsünk embertársaink nyomorúságában, ha Isten rendelése szerint akarunk élni. Isten soha senkinek nem ígérte, hogy megkíméli őket a gondtól, szenvedéstől, fájdalomtól. A szenvedés az elválasztó tégely, amelyben hitünk megtisztul. Az önmagunkon való szánakozás sosem okozhat megkönnyebbülést, csak növelik szomorúságunkat. Sohasem dédelgesd szenvedéseidet, a bajod miatt ne jajgass, mert csak terhére leszel másoknak. Boldogok,akik szomorkodnak, mert ők vigaszt nyernek.
Vigasztaljon bennünket a tudat, hogy Krisztus velünk van!

“Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.”
Ha mi a boldog élet titkát keressük, valódi életörömhöz akarunk jutni, úgy a szelídség a kulcs ehhez. A szelídség udvariasságot, illedelmességet és jó erkölcsöt jelent. Isten iránti szeretetet, Isten szelleme önti szívünkbe a Szentlélek gyümölcsei által. Ezeket a magunk műhelyében nem tudjuk elkészíteni, természetfeletti módon teremnek meg a Szentlélek által, aki a szívünkben lakozik. Engedd át neki az ellenőrzését!
Akkor a szelídség, melyet Tőle nyersz, boldog élethez juttat téged.

“Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.”
Lehet az embernek szociális és gazdasági szabadságot adni, de amíg nem oltják el az Istennel való közösség utáni szomjat, állatként fog viselkedni. Példa erre a nyugati világ fellendülése. Mindenünk megvan, amit egy gépkorszak nyújthat, mégsem volt még ilyen nagymérvű az unalom és a boldogtalanság, az erkölcsi élet pedig eljutott a mélypontig. Az éhség mindig az élet jele. A normális ember szellemi éhséget is érez. Az élet értelmét nem a körülményektől függő felszínes boldogság adja meg, hanem a megelégedettség, amely a legrosszabb helyzetben is betölti a lelket. Erőt ad ahhoz, hogy könnyeinken át is mosolyogjunk. Ha nincs közössége a Teremtővel, magányos, elhagyott vándor az ember. A boldogság szegénység útján érhető el. Istenhez való vonzódásunkat elnyomhatja az önteltségünk, a bűnös élvezetek, a titkos bűn, a szellemi élet elhanyagolása. A megtérés azt jelenti, hogy gondolkodásmódunk megváltozik, visszatérünk. Más irányt ad életünknek, ha Istenhez fordulva, az Ő törvényeivel egyezően élünk.
Küzdenünk kell belső – szellemi-életünk elsorvadása ellen.

“Boldogok az irgalmasak, mert majd nekik is irgalmaznak.”
Egyik nagy bajunk az önzés. Javaink megosztásának készsége igazi próbaköve annak, átadtuk-e magunkat Istennek. A”Boldog mondások” lényege: A keresztény életnek kifelé ható ereje. Először befogadás, aztán továbbadás.
Az irgalmassághoz tartozik az is, hogy elvetjük előítéleteinket.
Ne mondjunk előre ítéletet a háttér és a tények pontos ismerete nélkül. Amikor irgalmasságot tanúsítasz, nemcsak irgalmasságot nyersz, hanem boldogságra is találsz.

“Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.”
A Szentírás szerint a SZÍV a lelkiismeret és az élet székhelye. Az érzés helye. A szív az ember erkölcsi, szellemi és intellektuális életének központja. Ha a szív hajlamaink székhelye, akkor Isten megkívánja, hogy szeretetünk az Ő irányában tiszta legyen, Ő a belsőt ítéli meg. A tisztátalan szív telve van belső feszültséggel, büszkeséggel, zavarokkal és ezer más szellemi, lelki és fizikai betegséggel. Amíg a szívünk nem tiszta, nem leszünk boldogok maradéktalanul. A szív tisztasága Istentől való újjászületés eredménye. Ha Istentől tiszta szívet nyertél, elvárja tőled, hogy tiszta életet élj, szent életet.
A tiszta szív Krisztushoz hasonló embert hoz létre.

“Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják őket.”
Az ember romlott természete miatt háborúk törtek ki.
A világtörténelem utolsó 4000 évében nem egész 300 évig volt béke. Ebben a világban, amely ilyen szenvedélyt mutat a rombolásra, valami nincs rendben. A 4000 év után sem jutottunk közelebb a békéhez. Nem lehet tartós béke a világon, ha az ember nincs békességben Istennel. Ha békét akarunk szerezni, elsősorban Istennel kell békét kötnünk. Neked is békességet akar adni, de mindaddig nem tudja megtenni, amíg magasra tartod a lázadás zászlaját. A békesség nem passzív dolog, amely tétlenül ül egy szomorúfűz alatt és hárfát penget. Aktivitás és szolgálat Őérte!
Békét szerezni nemes hivatás. Ehhez rendes felszerelésre van szükséged. Ismerned kell a béke ajándékozóját, találkoznod kell azzal, AKI egyedüli békességünk!

“Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.”
Az Úr követőit fenntartással fogadják, a természetes embernek talány. Rájuk nézve veszedelem, mert kétségbe vonják életstílusuk helyességét. Szellemi mérkőzés: a sötétség gyűlöli a világosságot.
A kutyánk ahelyett, hogy a mi jó ételünket enné, inkább dög után kutat és azt rágja. Benne van a természetében.
Az ember sem tud azon segíteni, hogy természetére minden szennyes, erkölcstelen és közönséges hatással van. Addig nem tud ezekre másként reagálni, amíg újonnan nem születik. Ellenségként áll a keresztényekkel szemben. A keresztény ember sorsa a kereszt. A keresztnek az a szégyene és gyalázata, amit Jézus viselt, nekünk is kijár. Ehhez tartozik az is, hogy elvetjük az e világi érzületet és magatartást.

Forrás: Internet