A CSOMÓOLDÓ BOLDOGASSZONY KÉPE

.
A festményt 1700 óta tisztelik az augsburgi St. Peter am Perlack templomban, Szent Iréneusz (+208) meditációja ihlette, aki ezt írta:

"Éva engedetlensége által megkötötte a boldogtalanság csomóját az emberiség számára, ám ezzel szemben Mária - az engedelmessége által - kioldozta azt."
"Ekkor nagy jel tűnt fel az égen: egy Asszony, akinek öltözete a Nap volt, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból álló korona." (jel 12,1)

Az irgalmasság anyjaként közeledik, egész életünket ismeri, gyorsan segítségünkre siet, közbenjár értünk Jézusnál. Vajon Jézus képes lenne figyelmen kívül hagyni édesanyja kéréseit? Lehetséges-e, hogy ne hallgassa meg azokat? Boldogok, akiknek ekkora pártfogója, ilyen szerető és nagyhatalmú édesanya közelében élnek! Ezért hát ne féljünk, kérésünk meghallgatásra fog találni! Ne vessük el, hanem akarjuk a szeretetet és a boldogságot!

Tekintsünk e királynőre: lábával eltapossa a kígyó fejét, szétzúzza a poklot és a démonokat: "rettenthetetlen, mint a csatarendbe állított sereg" (Én 6,3) - Ó, mennyire rettegnek a démonok pusztán Mária nevének hallatára is - mondja Szent Bernát.

"Ha a kísértések idején a keresztényekben lenne bölcsesség, hogy bizalommal segítségül hívják Máriát, nem buknának el, mivel a démonok elmenekülnek és a pokol megremeg e tökéletes név hallatán" (Boldog Alano)

Csomóoldó Boldogasszony ezt mondja: 
 
"Gyermekeim, amikor a démon támad titeket, forduljatok hozzám, és ne csüggedjetek. Megvédelek titeket, és megízleltetem veletek a győzelmet."

A Szentlélek ragyogja be Máriát, a Magasságbeli ereje őrködik a csoda felett, míg ő kioldja életünk csomóit. A szellő is a Lelket jelképezi, mely belekap a palástjába. Angyalok veszik őt körül, akik szolgálnak és engedelmeskednek neki. Egy angyal egy szalagot tart: ez életünk szalagja, mely tele van mindenféle méretű, könnyen kioldható, vagy nagyon szoros csomókkal - ezek bűneink következményei életünk valamennyi területén: érzelmiek, családiak, egzisztenciálisak, közösségiek, szakmaiak…
Az angyal átnyújtja a szalagot Máriának, aki drága gyermeke segélykiáltását hallva dolgozik: kioldozza azokat egyiket, a másik után. Ekkor megtapasztaljuk a csomóoldó Boldogasszony hatalmát. Ekkor egy másik angyal megfogja életünk szalagját, mely már nehézségek és félelmek nélküli, tiszta és egyenes ismét.
A kép alsó részén Rafael arkangyal egy embert vezet. Ő kísérte Tóbiást, hogy találkozzon Sárával, akiket Isten választott ki egymásnak. Tóbiás ószövetségi története megmutatja, hogyan cselekszik Isten azoknak az életében, akik engedik, hogy az Úr vezesse őket, és a bölcsességet keresik. A nőtlen Tóbiást Sára házába vezette Rafael arkangyal, aki egy Azarja nevű szolgálónak mondta magát. Sára hatalmas "csomót" hordozott az életében, mely boldogtalanná tette: valamennyi jegyese meghalt az esküvőjük napján. Sára már az öngyilkosságon gondolkozott. Mégis elhatározta, hogy Istenre hagyatkozik. Ekkor megváltozott az élete.
Rafael arkangyal közvetítésével Isten Sárához vezette Tóbiást. Mert a hit, az alázat és a bizalommal teli ráhagyatkozás - az isteni irgalmasságnak megfelelően - cselekvésre készteti az Urat.
Csomóoldó Boldogasszony a házaséletünk számára is számtalan kegyelmet közvetít, s hatalommal jár közben családjaink kiengesztelődéséért.

"A Szentlélek annyira betöltött gyöngédséggel, és oly kedvessé tett Isten előtt, hogy általam mindazok, akik kegyelmeket kérnek Istentől, minden kétség nélkül megkaphatják azokat." - mondta Szűz Mária Szent Matildnak.

Mi a teendőnk?
Élesszük újra a hitünket, gyújtsuk meg szívünkben a remény lángját! Bizalommal közeledjünk gyöngéd édesanyánkhoz, a meghallgatás bizonyosságával lépjünk a kegyelem trónusához. Mária olyan édesanyánk, aki egészen biztosan közbenjár értünk, ahogy az is egészen biztos, hogy amit ő kér, azt szívesen fogadja fia, Jézus.

"Nálam van a gazdagság, (…) hogy gazdaggá tegyem azokat, akik szeretnek engem." (Péld 8, 18-21)