'Az igaz örvend az Úrban'

Ezt mondja az Úr: Az igaz örvend az Úrban, és őbenne bízik, őbenne dicsekszik minden igaz szívű (Zsolt 63,11). Ezt énekeltük tényleg a szavunkkal és a szívünkkel. Ezeket a szavakat Istenhez intézte a keresztény lelkület és nyelv is: az igaz örvend, nem ennek a világnak, hanem az Úrban örvend. Fényesség virrad az igazra, mondja a Zsoltáros máshol, s az igaz szívűre vigasság (Zsolt 96,11). Azt kérdezed, honnan van ez az örvendezés? Itt meghallod: Az igaz örvend az Úrban (Zsolt 63,11). És máshol ezt hallod: Örömed az Úrban keresd, ő majd teljesíti szíved vágyait (Zsolt 36, 4).

Mit mondanak nekünk? Mit ajándékoznak? Mit parancsolnak? Mit adnak? Azt, hogy örvendezzünk az Úrban! Ki fog abban örvendezni, amit nem lát? Avagy talán látjuk az Urat? Erre még csak ígéretünk van. Most még a hitben élünk, amíg a testben vándorként élünk, távol járunk az Úrtól (2 Kor 5,7. 6). Tehát még a hitben, és nem a látásban élünk.

 Mikor kerül sor erre a látásra? Akkor, amikor majd beteljesedik, amit Szent János mond: Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem nyilvánvaló, hogy mik leszünk. Azt tudjuk, hogy ha megjelenik, hozzá leszünk hasonlók, mert látni fogjuk, amint van (1 Jn 3,2).

Tehát akkor lesz majd nagy és tökéletes ez az örvendezés, akkor lesz teljes boldogság, amikor már nem a remény táplál bennünket, hanem a tiszta látás éltet. De már most is, mielőtt ez a látás elérkeznék hozzánk, vagy még mielőtt mi magunk eljutnánk erre a látásra, már most is örvendezzünk az Úrban! Nem kis örvendezést kelt az a remény, amelyet végül is a látás vált fel.

Most tehát a reményben gyakoroljuk a szeretetet. Ezért az igaz örvend az Úrban. Majd így folytatja, mivel még nem látja: és őbenne bízik (Zsolt 63,11). Lélekben azt az örömet már talán meg is kezdtük, mert egyrészt, akit szeretünk, ahhoz már közeledünk, másrészt pedig, amit majd ott boldogan fogunk enni és inni, azt már egy kissé most is ízlelgetjük és kóstolgatjuk. 

Ezért tehát örvendezzünk az Úrban, ha az Úr távol is van tőlünk? De nincs is távol! A te cselekedeteid miatt van az, hogy távol van tőled az Úr. Szeresd őt, és majd közeledik hozzád, szeresd őt, és majd benned lakozik. Az Úr közel van, ne aggódjatok semmi miatt! (Fil 4,6) Akarod tudni, hogy mennyire veled együtt van, ha szeretsz? Íme: Az Isten a Szeretet (1 Jn 4,8).

Azt fogod majd nekem mondani: 'Tudod-e, mi a szeretet?' A szeretet az a valóság, amivel szeretünk. Mit szeretünk? A kimondhatatlan jót, az ajándékozó jót, minden jónak jóságos Teremtőjét szeretjük. Ő ad neked minden örömet, mert tőle kaptad mindazt, aminek te örülsz. Nem a bűnről beszélek most, mert egyedül a bűnöd az, ami nem tőle származik. A bűnödet kivéve mindent, amid csak van, ő adott neked. 

 Szent Ágoston püspök beszédeiből

Forrás ~ Internet