'Krisztus misztériuma bennünk és az Egyházban'

Követnünk és beteljesítenünk kell magunkban Krisztus életét és misztériumait, s gyakran kell kérnünk tőle, hogy mindezt bennünk is meg az egész Egyházban is ő vigye tökéletességre, és ő teljesítse be.
Jézus misztériumai ugyanis nincsenek még teljesen befejezve és beteljesülve. Bár magában Jézus személyében már befejezettek és beteljesültek, de még nem ilyenek mibennünk, akik az ő tagjai vagyunk, sem az Egyházban, amely az ő titokzatos teste. 

Isten Fiának ugyanis az a szándéka, hogy misztériumait közli velünk, és bizonyos módon kiterjeszti, folytatólagossá teszi bennünk is és az egész Egyházban is részint kegyelmeivel, amelyeket nekünk akar juttatni, részint pedig azokkal az eredményekkel, amelyeket e misztériumok által akar bennünk elérni. Ilyen értelemben akarja azokat beteljesíteni bennünk.

Ezért mondja Szent Pál, hogy Krisztus teljessé válik Egyházában, és mi is mindnyájan hozzájárulunk ennek felépítéséhez, s eljutunk arra a felnőtt korra, amelynek a mértéke Krisztus teljessége (vö. Ef 4,13), tudniillik arra a titokzatos korra, amely az ő titokzatos testében van, amely azonban csak az ítélet napján éri majd el a maga tökéletességét. Egy másik helyen ugyanez az apostol azt mondja, hogy ő testében kiegészíti azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből (vö. Kol 1,24).

Úgy hagyta meg az Isten Fia, hogy ilyen értelemben vigyük tökéletességre és teljességre magunkban az ő egész életét és misztériumait. Meg akarja valósítani bennünk megtestesülésének, születésének, visszavonultságban töltött életének misztériumát, bennünk is jelen akar lenni, és a mi lelkünkben is újjászületik a keresztségnek és az Eukarisztia mennyei kenyerének szentsége által, és így éri el, hogy mi is olyan lelki és bensőséges életet éljünk, amely Krisztussal van elrejtve Istenben (Kol 3,3).

Szenvedésének, halálának és feltámadásának misztériuma azt igyekszik bennünk elérni és megvalósítani, hogy ővele és őbenne szenvedjünk, haljunk meg, és támadjunk fel. Végül mibennünk akarja az ő dicsőséges és halhatatlan életét is beteljesíteni, amikor arról biztosít, hogy ővele és őbenne dicsőséges és örök életet élünk majd a mennyben. 

Azt szándékozik elérni, hogy egész élete és többi misztériuma bennünk is meg Egyházában is tökéletességre jusson, és beteljesüljön, így azt akarja, hogy egyrészt ezeket velünk közölje, és részesítsen minket bennük, másrészt pedig, hogy ezek bennünk folytatódjanak, és őket mi is továbbadjuk.

Így tehát Krisztus misztériumai nem fejeződnek be teljesen egészen addig az időig, amelyet ő szabott meg misztériumainak bennünk és Egyházában való beteljesítésére, tudniillik a világ végezetéig. 

 Eudes Szent János áldozópapnak 'Jézus országa' című értekezéséből

Forrás ~ Internet