BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA KIRÁLYNŐ

Augusztus 22-én Mária királynői méltóságát ünnepli az egyház. Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa.

 Bibliára alapozott ősi hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. Az Angyali üdvözletben is véget nem érő királyi széket ígér az angyal (Lk 1, 33). A Jelenések könyvének Napbaöltözött Asszonya is csillagkoronával tűnik fel - Jelenések könyve 12. fejezet 1.
Ilyen rendíthetetlen méltósággal ünnepelte a keresztény világ ősidőktől fogva.

Az efezusi zsinaton (431) évszázados, mindenütt ismert gyakorlatot szentesítettek dogmával, azóta Máriát mint 'Isten Anyját' ünnepeljük - Deipara, görögül: Theotokosz.

Az ünnepet 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, évenkénti ünneplési időpontot határozva meg Máriának erre a tulajdonságára.

  Az ünnep kiegészíti és folytatja a Nagyboldogasszony körüli gondolatokat

A Szűzanyának a dicsőségben is egyesülnie kellett Azzal, Akivel olyan szorosan összekapcsolódott földi életében, Akihez annyira hasonlóvá vált, hogy lelkét átverte a kínszenvedés fájdalma, és aki hallotta, hogy Fia felajánlja lelkét az Atyának. A liturgia ezért Királynőként ünnepli azt, aki Fia, a Király mellett áll.

A Szűzanya királynői méltósága nem földi eredetű, hanem kizárólag Fia királyságából származik. Izajás jövendölése szerint 'az Ő vállára kerül az uralom; így fogják hívni: csodálatos tanácsadó, erős, Isten, örök atya, a béke fejedelme'. Gábor angyal kifejezetten a 'Magasságbeli Fiának' nevezte. 'Az Úristen neki adja atyjának, Dávidnak trónját, uralkodni fog örökké, s országának nem lesz vége'. Jézus, amikor Szűz Mária Fia lesz, tőle kapja emberségét, Ő viszont anyját isteni királysága részévé teszi.

A Szűzanyát az egyház bizalommal hívja segítségül, és arra buzdítja a keresztényeket, könyörögjenek Hozzá, aki 'fölmagasztalva a mennyben az összes szentek és angyalok fölé szószólónk Fiánál a mindenszentek közösségében, hogy a világ népei egyetértésben és békességgel gyűljenek össze Isten egyetlen népében a szent és oszthatatlan Háromság dicsőségére'.

Forrás ~ Internet