SZENT MÁRTON PÜSPÖK EREKLYÉINEK ÁTVITELE

316 körül született Márton pogány szülők gyermekeként a pannóniai Sabariában - a mai Szombathelyen. Felnőve katona lett. 18 éves korában megkeresztelkedett. Két évvel később a katonai szolgálattól, a centurio-rangtól megválva remete lett. Poitiersi Szent Hilár tanítványa volt. Galliában kolostort alapított Ligué mellett, és ott szerzetesi életet élt.

Pappá szentelése után 372-ben Tours püspöke lett. Püspökként további monostorokat alapított, emelte a papság műveltségét, hirdette a szegényeknek az evangéliumot.

397. szeptember 8-án - más forrás szerint november 11-én - halt meg. Sírja zarándokhely lett. Franciaország védőszentjévé választotta.

A tours-i püspök engedélyével a szent ereklyéinek egy részét Mikes János püspök 1913-ban ünnepélyesen a szombathelyi székesegyházba hozta. Az egyházmegye védőszentjét tiszteli Márton püspökben.

Példája: Védőszentjeink hatékonyan segítenek, kérjük segítségüket!

'Istenünk, ki Szent Márton püspöknek megadtad, hogy életével is, halálával is megdicsőítsen téged, kérünk, vidd végbe a mi szívünkben is kegyelmed csodáit, hogy sem élet, sem halál el ne szakíthasson minket a te szeretetedtől!' Amen.

Forrás ~ Internet