EVANGÉLIUMI ELMÉLKEDÉS

2014. december 13. – Szombat Színeváltozása után tanítványai megkérdezték Jézust: 'Miért mondják az írástudók, hogy előbb Illésnek kell eljönnie?' Ő így felelt: 'Illés eljön ugyan, és helyreállít mindent, én azonban azt mondom nektek, hogy Illés már eljött, de nem ismerték föl, és kényük-kedvük szerint bántak vele. így szenved majd az Emberfia is tőlük.' Ekkor értették meg a tanítványok, hogy Keresztelő Jánosról beszélt nekik.

[Mt 17,10-13]
Elmélkedés
Az események időrendi sorát követve a mai evangéliumi párbeszéd Jézus színeváltozásához kapcsolódik. A színeváltozás eseményekor (vö. Mt 17,1-9) a három kiválasztott apostol, Péter, Jakab és János, azt tapasztalja, hogy Mesterük Mózessel és Illéssel, az ószövetségi idők két jelentős személyével beszélget. Ebből az élményből fakadóan fogalmazták meg kérdésüket a messiás jövetelére és az azt megelőző eseményekre vonatkozóan. Ők is ismerhették azt a zsidó hagyományt, amely szerint az egykor tüzes szekéren égbe ragadtatott Illés próféta vissza fog térni a világba, s az ő jövetele vezeti be a messiás érkezését. Illés jelenlétét a színeváltozás hegyén ők tehát a messiási idők jeleként értelmezhették. Válaszában Jézus megerősíti gondolatukat, de nem úgy, hogy Illés tér vissza, hanem Isten már elküldte azt a személyt, akinek a Megváltó jövetelét kell hirdetnie, de az emberek nem hallgattak rá.
Az időrendiség mellett nézzünk meg egy másik szempontot is! A párbeszéd a mondanivalója tekintetében az előző napok üzenetéhez kapcsolódik, annak folytatása, azaz Keresztelő Jánosról van itt is szó. Ő tehát a küldött, a Messiás előfutára, a megtérést és bűnbánatot hirdető próféta. Az a tény, hogy János személyét és szerepét sokan nem ismerték fel, már előre mutatja a Megváltó sorsát, azt, hogy Jézust is sokan el fogják utasítani.
Felismerem-e ezekben az adventi napokban Isten küldötteit?
© Horváth István Sándor


Imádság 
 Élet Ura, köszönöm, hogy megteremtettél, és arra hívtál, hogy megismerhesselek. Köszönöm, hogy szereteted és irgalmad nyomon követ életemnek minden napján. Áldott légy érte, Uram. Áldott légy minden kegyelmedért, melyet felismerhetek, s még inkább azokért, melyeket még nem látnak szemeim. Add, Uram, hogy ezeket idővel észrevehessem, és így még inkább szerethesselek, megismerve azt a szeretetet, amellyel gondoskodsz rólam. Köszönöm, Uram ezt az Adventet, melyben arra hívsz, hogy megállhassak egy pillanatra, és felemelhessem tekintetem a napi feladatok és kétségek közül tehozzád, az Istenhez, ki mindeneket alkottál és Szentlelkeddel betöltesz minden élőt, aki keres téged. Utaidat, Uram, mutasd meg nekem és a te ösvényeidre taníts meg engem. Mutasd meg, Uram, hogy hogyan élhetem meg a veled való közösséget nap, mint nap, rátalálva arra az örömre, mely a te gyermekeidnek sajátja, s így valóban megszülethess számomra is, Jézus Krisztus, aki drága véred által megváltottál engem. Amen.