SZENTTÉ VATTA FERENC PÁPA LISIEUXI SZENT TERÉZ SZÜLEIT

2015 Október 18-án vasárnap a délelőtti szentmise keretében avatta szentté Ferenc pápa Lisieux-i Szent Teréz szüleit, Louis Martint és Marie-Azélie Guérint.

Louis Martin és Marie-Azélie Guérin szent házaspár a keresztény szolgálatot a családban élte meg, nap mint nap kialakítva a hit és a szeretet légkörét, és ebben a környezetben bontakozott ki három lányuk hivatása is, köztük a Gyermek Jézusról nevezett Szent Terézé.

Louis és Zelie Martin 1858-ban kötöttek házasságot. Zelie fennmaradt levelei mesélnek az utókornak a család életéről. A 218 darab, 1863 és 1877 között íródott levél a család mindennapjairól szól, gyermekeik születéséről és közülük négy gyermek elvesztéséről.

Minden reggel 5 óra 30 perckor misén vett részt a Martin család, együtt imádkozták az Úrangyalát és a vesperást, szigorúan az Úrnak szentelték a vasárnapokat, komolyan vették a böjtöt adventben és nagyböjtben – ugyanakkor a levelek tanúskodnak a vidám percekről is, viccekről, játékokról; Louis szeretett horgászni és biliárdozni.

Szegényeket hívtak meg ebédre és látogatták a betegeket; lányaikat arra tanították, hogy a szegényekkel, kisemmizettekkel egyenrangúként bánjanak.

Amikor Zelie 46 évesen meghalt, Louis magára maradt öt lánygyermekével – Teréz még csak négy és fél esztendős volt akkor. Louis Martin hosszas betegeskedés után 1894-ben hunyt el.

Forrás ~ Internet