SZENT MEDÁRD PÜSPÖK NAPJA ~ JÚNIUS 8.

 Június 08.-a Noyoni Szent Medárd püspök ünnepnapja. Medardus, frank származású katolikus püspök volt, és a gabona aratásának, illetve a szüreti munka védőszentje. Egyes helyeken fogfájáskor is az ő közbenjárását kérik.

Szent Medárd noyoni püspök, a flandriaiak – Flandria Franciaország és Belgium között megoszló terület – megtérítője. Medárd fáradságot nem ismerve járta be tágas egyházmegyéjét. Ahol csak tehette, hirdette az Úr igéjét és irtotta a pogány erkölcsöket.

Szent Medárd 456 körül született a pikárdiai Salency-ben, frank nemesember és gallo-római anya gyermeke volt. Tanulmányai befejeztével, 33 éves korában szentelték pappá, majd 530-ban a papság és a nép egyhangú kívánságára ő lett Picardia tartomány püspöke.

A népvándorlás egyik hullámaként érkező hunok és a vandálok pusztítása nyomán székhelyét áttette Noviomagusba (ma: Noyons), s 532-ben egyesítette a tornacumi (Tournai) egyházmegyével. Azt tartják, hogy e két egyházmegye ötszáz éven át egy közös püspök irányítása alatt maradt.

Állítólag ő adta fel a apácafátylat Szent Radegunda frank királynének, és ő honosította meg a rózsaünnepélyeket. A rózsakoszorú (Rosere) a környék legpéldásabb viselkedésű hajadonának járt. 545. június nyolcadikán halt meg.

Forrás ~ Internet