URUNK SZÜLETÉSE ~ KARÁCSONY~ DECEMBER 25.  

Második legrégibb ünnepünk - az első a Húsvét volt. A húsvéti misztérium évi megünneplése után az Egyház legfontosabbnak tartja, hogy megemlékezzék Urunk születéséről és első megnyilatkozásairól. Ez történik a karácsonyi időszakban. A karácsonyi idő Karácsony első Esti dicséretével kezdődik és a Vízkereszt utáni vasárnapig bezárólag tart.

Rómában 330 körül vezették be, a 'Legyőzhetetlen nap' ünnepének felváltására, Jézus Krisztus születési ünnepének megülésével. Az ünnep legrégibb dokumentuma 345-ből a 'Depositio Martyrum' - Vértanúk jegyzéke.

Liturgikus ünneplése három misével történik, ez a gyakorlat már az őskeresztények idejében kialakult.Jeruzsálemből a betlehemi barlangba mentek, ott éjszaka a születést ünnepelték.Hazafelé az Anasztaszisz - feltámadás - templomban hajnalban tartottak misét. Karácsonykor a jeruzsálemi főtemplomban, a Kálvária-hegyen volt ünnepélyes szentmise. Rómában ennek a gyakorlatnak vették át a mintáját:

Éjfélkor a S. Maria Maggiore bazilikában volt az első mise, itt őrzik ugyanis a jászol néhány - nem bizonyítottan hiteles - darabkáját, ezért a rómaiak számára ez volt a betlehemi barlang majd a Palatínus hegy lábánál a görög udvari templomban, Szent Anasztázia templomában volt a második szentmise, a harmadikat a Szent Péter templomban, a főtemplomban mutatta be a pápa.

Az ünnephez nagyon sok népszokás tartozik, mert Karácsony a gyermekek és családok ünnepe. Példának bemutatunk egy 'Háziáldást'.
 
A SZENTCSALÁD BEFOGADÁSA - HÁZIÁLDÁS

A Szenteste bevezetőjeként végezzünk egy szertartást. Először is mindenki rendbe rakja a szobáját. Elkészít egy kis asztalon helyet a vándorló Mária és József szobrának. Kis gyertya is elhelyezhető az asztalkán.

Minden fényt leoltva, a család összegyülekezik, majd minden családtag égő gyertyát vesz a kezébe. Megbeszélik, milyen sorrendben látogatják végig egymás szobáját. A soron következő 'házigazda' előre megy a szobájába.

A kintiek adventi dalt énekelnek, majd kopogással kérnek bebocsátást. A 'házigazda' ajtót nyit, beengedi őket, és a helyére teszik a Szentcsaládot. A 'házigazda' szándékára imádkoznak - például  békéért, erkölcsi tisztulásért .Imádkoznak a 'házigazdáért' is.

Ezután a következő szobához mennek, sorra látogatják ugyanígy valamennyi családtag szobáját. A végén összegyűlnek, felolvassák a karácsonyeste evangéliumát, és énekkel zárják családi paraliturgiájukat.
Így felkészülve indulnak az éjféli misére.


Forrás ~ Internet