EVANGÉLIUMI ELMÉLKEDÉS
 
2014. augusztus 11. – Hétfő
Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak: 'Az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.' Erre a tanítványok igen elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: 'A ti Mesteretek nem fizet templomadót?' – 'De igen' – felelte. Amikor belépett a házba, Jézus megelőzte őt kérdésével: 'Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az idegenektől' – felelte Péter. Erre Jézus így szólt: 'A fiak tehát mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és érted!'

[Mt 17,22-27]
Elmélkedés
A mai evangélium azt az esetet írja le, amikor az adószedéssel kapcsolatban alakul ki vita az adószedők és a tanítványok között. A vitát Jézus zárja le egy csodával. A párbeszédek mögötti tartalmat nehéz megfejteni, s ez attól függ, hogy milyen adóról lehetett szó. Sok szentírástudós szerint minden bizonnyal a templomadó volt a kérdés tárgya. Mivel a templom az Isten háza s Jézus, mint Isten Fia mentes az adó alól. A történet tehát egy rejtett tanítást tartalmaz arról, hogy Jézus a mennyei Atya Fia.
E lelki mondanivaló után nézzük meg az evilági oldalt is! A történetből jól látszik, hogy az adófizetés körül már évszázadokkal korábban is gond volt. Az egyik oldalon álltak az adószedők, akik mindig többet akartak begyűjteni, a másikon pedig az adófizetők, akik nem örültek az adóknak. Az idő sok változást és új adókat hozott azóta, s emiatt előfordulhat, hogy ha Jézus napjainkban hasonló módon akarna eljárni, akkor a kíméletlen adószedők nem elégednének meg a pénzzel, hanem még a halat is elvennék Pétertől, aztán küldenének egy végrehajtót, hogy a horgot és a bárkát is begyűjtsék.
Az adófizetők a másik oldalon eközben nagyon leleményesek. Az egyik kiskapukat keres, a másik 'költségként elszámol,' a harmadik 'Leír az adóból,' a negyedik 'külföldre menekít,' az ötödik 'adóoptimalizál,' s olyanok is akadnak, akik inkább egyáltalán nem fizetnek. Jó volna mindkét oldalon tisztességre, becsületre, igazmondásra és igazságosságra törekedni.
© Horváth István Sándor


Imádság 
  Megváltó Krisztusunk! Egységre hívtál minket, mint ahogy te is egy vagy az Atyával. Olyan egységre, amelyben szeretet, egyetértés és önzetlenség uralkodik. Olyan egységre, amely örömet és boldogságot szül. Kimondhatatlan a hálánk, Urunk, hogy részünk lehet benned és a te szeretetedben, amellyel vagy irántunk, amelyet meg sem érdemlünk! Tarts meg ebben az egységben, ne hagyd, hogy a bűn újra visszataszítson minket a szeretetlen, önző világba, ahol csak széthúzás és az egymástól való eltávolodás vár ránk! Segíts nekünk, hogy azok közül, akik még rabjai a gonosznak, minél többet tudjunk kihalászni és megmenteni az életnek! Mert nélküled semmit sem tehetünk. Nélküled nem jutunk el az egységre.