Erdő Péter gondolatai - Szent István ünnepére

Szent István ünnepe. Mi magyarok sziklára építettük az országunkat … mert tudjuk házat, hazát csak kemény, szilárd, biztos alapra, országot csak becsületes, megbízható, dolgos emberekre lehet építeni ...

Viharokat, árvizeket és más természeti katasztrófákat, valamint válságokat kiálló és a csapások után felegyenesedő nemzetet csak becsületes, megbízható, munkaszerető emberekre lehet alapozni.

A felsorolt emberi tulajdonságokat hit nélkül, Istenbe vetett hit nélkül nem lehet megélni. Hit nélkül az ember becstelenné válik. Hit nélkül megbízhatatlan lesz, aki semmiért nem vállal felelősséget. Hit nélkül tétlenné, lustává válik, aki legfeljebb saját megélhetéséről gondoskodik, de mit sem törődik azzal, hogy munkájával másokat segíthetne. Hit nélkül csak a jelennek lehet élni, de jövőt nem lehet építeni.

A ma ünnepelt Szent István király 1000 évvel ezelőtt a hit útján indította el a magyar nemzetet. Egy olyan úton, amelyen a becsületesen végzett munka, a felelősségvállalás, mások szolgálata, az előrelátás számítanak mérföldköveknek. Egy olyan úton, amelyen a krisztusi tanítás senki számára nem marad elmélet, hanem gondolkozásmódunkat és mindennapi cselekvésünket meghatározó erővé válik. Egy olyan úton, amelyen az Istenbe vetett hit ösztönöz minket arra, hogy levessük az önzés köntösét, és a szeretet új ruhájába öltözzünk. Egy olyan úton, amelyen egymást erősítjük a hitben és segítjük a továbbhaladásban.

A hit és a hit szerinti élet az a szilárd alap, amire országunk jövőjét építhetjük. Látnunk kell, hogy a hívők helyzetét nehezíti egy olyan társadalom, amelyben a hitetlenség számít magától értetődőnek, a hit pedig igazolásra, védelemre szorul. Az Egyház és a hívő emberek elleni méltatlan támadások ennek jelei. A hívőknek sok esetben meg kell küzdeniük azokért a jogokért, amelyek elméletileg minden embert megilletnek. Még ha akadnak is olyanok, akik kétségbe vonják, Magyarország hívő emberek hazája, akik számára Szent István király és a többi magyar szent hite követendő példa. Ne csak a földi ország építésén fáradozzunk, hanem Isten országát is építsük, amelynek sziklaalapja a hit.

Urunk, Jézus Krisztus! A te tanításod útján, a hit útján, a keresztény igazság útján indult el Szent István királynak köszönhetően magyar népünk ezer esztendővel ezelőtt, s az ő közbenjárása segítette népünket az évszázadok viharaiban. Bölcs emberként most mi is erre az igazságra, mint sziklára építjük országunkat és egyéni életünket.

Segíts minket személyes feladatként felismerni a nemzet felemelkedéséhez szükséges jót és adj nekünk bátorságot és erőt, hogy meg tudjuk ezt valósítani a te dicsőségedre! Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!

Forrás: Internet