SZENT TARZÍCIUSZ

A 257. évben megjelent Valérián császár rendelete a keresztények ellen. Ismét megteltek a börtönök, a keresztényeknek újból a katakombák rejtekében kellett az Eukarisztiát ünnepelniük.

A sötét folyosókon, rejtekekben a gyertya világossága nélkülözhetetlen volt. Akolitusok, vagyis gyertyavívő ministránsok szolgáltak az oltár körül, közéjük tartozott Tarziciusz is. Sokan gyültek össze a földalatti járatokban a kenyértörésre.

Nem feledkeztek meg azonban a börtönben sinylődő testvérekről sem. A szent cselekmény után szolgálatkész segítők vitték a Szent Testet a szenvedőknek. Augusztus 15-én Tarziciuszra került a megtisztelő sor. Veszélyes volt a feladat, de egy gyermekre kevésbé fognak gyanakodni, gondolták a testvérek.

Tarzíciusz boldogan vitte keblén a Legszentebbet. Ám egyszerre csak kamasz társaság állította meg; játszótárs kellett volna nekik. A csapatból már csak egy játékos hiányzott. Tarzíciusz szabadkozása gyanus lett nekik. Vajon mit rejtegethet a keblén? Csak nem a keresztények titokzatos Kenyerét? Lássuk csak!...

Rángatni kezdték, de Tarzíciusz mindennél erősebben szorította mellére a karjait, a Legszentebbet nem adhatja oda meggyalázásra. A csordaösztön itt is beigazolódott, a fiúk egyre dúrvábbak lettek. Előbb csak ököllel, később botokkal, majd kövekkel ütötték - hasztalanul, nem engedett. A túlerő végül is győzött, Tarzíciusz egyszerre csak élettelenül rogyott a földre. A kíváncsi gyilkosok azonban hiába kutatták át, az Eukarisztia eltünt, Tarzíciusz akolitus élete árán is megvédte a Legszentebbet.

A fiatal vértanút a Callistus katakombában temették el. Tarzíciusz minden ministráns védőszentje.

Példája: az Oltáriszentség Krisztus valóságos Teste és Vére!

Deo Gratias! Ministráltam, az ég és föld királyának szolgáltam. Sok kegyelmet kaptam Uram. Légy velem édes jó Istenem otthon, utcán és minden helyen, hogy érted élve és halva, érted apostolkodva az örök életet elnyerjem. Amen. Szent Tarzíciusz ministránsok védőszentje könyörögj érettünk!'

Forrás ~ Internet